Waarom lukt nieuwe gewoonten aanleren niet? 

20-06-2023

Dat is iets wat ik nou eens heel graag wil uitvinden. Want jullie kennen me: ik ben mijn hele leven al te zwaar, sport niet tot nauwelijks, maar heb altijd energie voor 10. Dus mijn noodzaak tot verandering was niet zo groot.

Maar he, ik word ook wat ouder (bijna 50!) en wat wijzer (nou ja..), en bovendien leerde ik een hoop, het afgelopen jaar, over hoe je dingen anders kunt aanpakken op een manier die wel werkt.

Niet op basis van motivatie en doorzettingsvermogen. Want laten we wel zijn, daar zit een houdbaarheidsdatum op. Het moment dat je na een mislukte training tegen een friettent aanloopt (met puntzakken en dubbel mayo), is je wilskracht al snel de deur uit. Welcome comfort-food!

Toch gooide ik dit keer de puntzak de prullenbak in.

En sport ik al een ruim half jaar 2x per week met personal trainer Elliott.

En heb ik voor het eerst in mijn leven een health-reset aangedurfd (zo een waar je nauwelijks eet en werkt met voedingssupplementen om je lichaam te reinigen en herstellen). Wie had dat gedacht? Ik dus niet!

Ik ben niet ineens bekeerd ofzo. Maar ik ben wel op weg! En dit keer niet op basis van mijn wilskracht. Want hoewel die supersterk is, staat mijn innerlijke puber bij de minste geringste tegenslag wel al in de snackbar. F*ck-it, denkt ie dan. Weg motivatie.

Ik weet zeker dat jij dat ook herkent. Met jouw guilty pleasure. Chocolade. Te laat naar bed. Dat extra glaasje wijn. Maar in elk geval dat je -ondanks je goede voornemens- toch voor de bijl gaat en doet wat je niet meer wilde doen. Of NIET doet wat je wel wilde doen.

HOE KAN DAT?

Er zijn 3 redenen voor:

De eerste: Je hebt niet helder waar je naartoe wilt in je leven

Je volgt vooral de waan van de dag en leeft je leven vooral reactief. Of je weet en beetje waar je heen wilt, maar het leven gooit telkens weer een kink in de kabel. 

De tweede reden: Je weet WEL waar je heen wilt, maar je bent je niet bewust van verborgen patronen die je juist tegenwerken.

Dus blijf je keer op keer beginnen met een nieuw werkritme. Met goede voornemens om meer korte pauzes te nemen. Om nu echt focustijd te pakken. Je houdt het een tijdje vol, tot je weer terugvalt. En dan ben je vooral boos en teleurgesteld in jezelf. Maar het is niet jouw schuld! Er zijn grotere krachten aan het werk, en zolang je niet begrijpt waardoor ze komen, zul je in dezelfde vicieuze cirkel blijven terugvallen. Keer op keer.  

De derde reden: Je hebt een groep vrienden om je heen die hetzelfde doen (of ook niet doen).

Als je veel tijd doorbrengt met 9 sportieve mensen, word jij vanzelf de 10e. En als je met 9 drugssgebruikers omgaat, is het een kwestie van tijd voordat je daar de 10e van wordt.

Datzelfde geldt voor pauzes overslaan, wel of niet gezond eten, wel of niet het avontuur opzoeken, wel of niet reizen, wel of geen kinderen, wel of geen koophuis, wel of niet grenzen trekken, emoties laten zien, je behoeften uiten, in de avond door werken, en ga zo maar door. Denk er maar eens over na. Bekijk je leven eens. Waar zie jij een patroon?

Voordat je je vriendenkring de deur wijst, lees eerst even verder ;-) 

Want, 

HOE DOORBREEK JE DIT? 

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om dit te doorbreken is Self-mastery. En nee, dat betekent niet meer doorzettingsvermogen. Of meer discipline.

Het betekent dat je je standaard verhoogt, je bewustzijn verruimt, en je meer tijd doorbrengt met die mensen die hetzelfde willen als jij.

Hoe dat zit, wordt vervolgd…!

Liefs,

Marijke