De échte reden waarom je ongelukkig bent

06-02-2024

De echte reden waarom je ongelukkig bent is niet door WIE je BENT, maar door WAT je DOET:

 • Je leeft je leven voor iedereen, maar niet voor jezelf;
 • Je houdt je gevoelens verborgen intern en laat ze aan niemand zien;
 • Je hebt geen bezigheden of hobby’s waar je van binnenuit blij van wordt;
 • Je bent volledig losgekoppeld van wie je ECHT bent;
 • Je hebt anderen nodig voor jouw gevoel van geluk;
 • Je blijft in een omgeving zitten waar mensen je naar beneden trekken in plaats van je omhoog te tillen;
 • Je focust je vooral op het negatieve, op dat wat ontbreekt;
 • Je gelooft niet dat je het werkelijk verdient om gelukkig te zijn;
 • Je angst voor verandering houd je vast in ontkenning, waardoor je juist vast blijft zitten op een plek waar je helemaal niet wilt zijn. 

Maar WAAROM doen we dat?
Het heeft te maken met zelfliefde. (Nu niet rollen met je ogen he? ;-) ) 

Zelfliefde is zo’n onderwerp waar we vaak niet over praten. En dan met name niet over het gebrek eraan. De onzekerheid die je van binnen opeet. Het gevoel dat je het niet waard bent om liefde te ontvangen. Dat je niet goed genoeg bent. Dat je bang bent dat je door de mand zult vallen als je jezelf eens echt zou laten zien. 

Het is zelfafwijzing in de puurste vorm. Heel veel mensen hebben hier last van. Maar we praten er nooit over. 

En ben je man?  Of zit je in een positie zit waar je op je prestaties wordt afgerekend? Dan zal je al helemaal niet makkelijk je onzekerheden bespreken. 

Maar zelfliefde is wél de basis van de relatie die je hebt met jezelf.
En het is onmogelijk om boven je eigen oordeel over jezelf uit te stijgen.

People never rise above their opinion of themselves

– Peter Sage

Ondertussen worstel jij verder. Blijf je vooral reactief op wat anderen van je willen. Trek je aan het kortste eind in je relaties. Voel je je een bowlingbal die willekeurig elke kant opgegooid kan worden door de omstandigheden -of mensen- in je leven. Dat is een nare plek om te zijn! 

Wat nu?
Hoe bouw je aan de liefde voor jezelf? Aan een groter zelfvertrouwen? Aan het leven terug in eigen hand te nemen? 

Ik heb een aantal dingen op een rijtje gezet die je kan doen om het tij te keren: 

 • Begin met uitzoeken hoe jij je leven zou willen leiden. Waar wil je naartoe? Wat is daarbij belangrijk voor je?
 • Hou je gevoelens niet voor je. Erken wat zich bij je van binnen afspeelt -ja, ook als het lelijk is- en praat erover met mensen die je willen begrijpen en steunen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!
 • Wees wie je bent, je bent al goed genoeg als jezelf. Ga op zoek maar je authenticiteit, het zit soms verstopt, afgedekt onder dikke lagen conditionering, verwachtingen van anderen en ‘zo hoort het’ opvattingen die je helemaal niet (meer) dienen. Authentiek kun je dus niet worden, je kunt het wel weer zijn. 
 • Doe dingen waar je energie van krijgt en vanbinnen blij van wordt. Mooi als je die voldoening vindt in je werk, maar ook buiten je werk kan je dat creëren, door bezigheden en hobbies. En nee, je hoeft niet goed te zijn in iets om ervan te kunnen genieten! 
 • Je hebt de externe validatie van anderen niet nodig om geluk te kunnen ervaren. Je kunt gelukkig zijn omdat je blij bent met wie je zelf bent, en met doen waarvan je van binnen voelt dat het bij je klopt. Vaak is dat zo als je je leven leeft in lijn met je waarden: daar ligt een belangrijke richtinggever. Vind je eigen waarden en leer conform die waarden leven. Dát geeft dat geluksgevoel.
 • De omgeving waarin je je begeeft heeft veel meer invloed op je geluk dan alle wilskracht van de wereld. Als je met 10 drugsverslaafden omgaat wordt jij de 11e. Als je met 10 mensen omgaat die aan zichzelf werken, wordt je daar de 11e. Wilskracht heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Je omgeving niet. Omring je dus met soortgenoten en stop met erbij willen horen in een omgeving die je naar beneden trekt.
 • Focus je op de positieve dingen in je leven in plaats van op alles wat (nog) niet is zoals je het zou willen. Train je brein door dagelijks op te schrijven waar je dankbaar voor kan zijn. Zo leert je brein eerder herkennen wat positief is, in plaats van in de default-stand zich op negatieve ervaringen te richten. Alles wat aandacht krijgt groeit immers. Geef dus je aandacht aan dat wat je helpt. Een focus op dankbaarheid helpt.
 • Geloof je dat je niet verdient om gelukkig te zijn? Omarm je ‘schaduwkant’, je kunt alleen heel zijn als je er helemaal mag zijn. Ook de minder mooie kant van jou mag je omarmen. We zijn tenslotte allemaal mensen. Inherent aan menselijkheid is imperfectie. Zolang je geen computer bent, ben je mens. Dus… welkom hele jij!
 • Overkom je angst, want precies dat houdt je waar je bent. Het leven is geen comfort gerichte ervaring, maar een groei-gerichte ervaring. Groei begint buiten je comfort zone. Stretch jezelf dan ook tot nét buiten het vertrouwde en zoek hulp als het nodig is. Dat is niet zwak. Dat is juist ontzettend krachtig! 💪🔥

Biologisch volwassen worden gaat vanzelf. Zolang je adem blijft halen en je eten en drinken in je lijf stopt ga je vanzelf van baby, naar kind, naar puber, naar volwassen, naar senior.

Intellectueel volwassen worden we niet vanzelf. We leren het wel op school -elk op ons eigen niveau. 

Emotioneel volwassen word je NIET vanzelf. En -gek genoeg- leren we dat ook niet op school. Wil je ook emotioneel en mentaal volwassen en weerbaar worden, dan moet je er zelf mee aan de slag gaan. 

Veel mensen doen dat niet. Zo kan het dat mensen in een volwassen lijf en met de juiste diploma’s , beslissingen nemen als een emotionele kleuter. 

Wil je een beter leven?
DOE dan wat anders. 

Meer weten?

Door griep moest ik mijn masterclass verplaatsen naar komende vrijdag 9 februari om 14.00 uur. Meedoen kan nog en is gratis! 

Inschrijven kan hier:  https://marijkehoekstra.nl/event/20240209

Zie ik je daar? 

Liefs,
Marijke